27 de octubre de 2018, 10:15 – 20:00

CosmoCaixa Barcelona

SALA γ (GAMMA)

10:15 What’s up, Doc? [CAT]

Cristina de Vasconcelos, Xesco Caballero Sánchez

Un espai d’oci i diàleg entre una científica i una audiència, mitjançant l’idioma de la cultura audiovisual i de la literatura. Una fórmula per apropar continguts científics al públic en general, utilitzant la ficció (pel·lícules, llibres, sèries de televisió, etc.) per destil·lar els objectius reals i l’aplicació concreta de la investigació científica. 

Un experiment en 3 fases:

  • Joc audiovisual (cal mòbil): esbrinar l’àmbit científic del convidat (10 minuts)
  • Presentació del convidat: perfil personal/professional (5 minuts)
  • Tertúlia interactiva on el públic i la científica experimentaran amb la ficció i la realitat de la ciència (15 minuts)

Aquesta proposta forma part d’un projecte que adapta aquest mateix guió en diversos formats: programa de ràdio, aula escolar, esdeveniment en un centre cívic, sessió de divulgació d’un projecte científic o… en un esdeveniment de divulgació científica com BCNspiracy.

11:15 Macro-Micro: el món ocult a la vista [CAT]

Xavier Górriz Leal

Amb una potent lupa digital captarem imatges inèdites dels objectes més quotidians (fins i tot els que ens suggereixen els espectadors) i les veurem projectades en un monitor LCD. L’equip captura i ofereix les imatges en temps real, amb alta qualitat, i tothom podrà fer amb el mòbil una foto de record de l’objecte que ens hagi proporcionat. És un taller familiar que agrada a tothom.

12:15 La contaminació, del mar al plat, i del laboratori al teatre [CAT-ESP]

Òscar Aznar

Aquest espectacle de 45 minuts explora diferents registres de divulgació en tres actes. Amb els estudis més actuals de contaminació en animals marins com a fil conductor, veurem des d’una presentació tradicional amb tocs d’humor fins a un cabaret irreverent sense perdre el rigor científic.

16:00 El Porkast: tu dosis de humor y ciencia [ESP]

Chema Arcos, Pablo Fernández, Pancho Rebollo, Víctor Pardo

Somos El Porkast, un podcast aficionado de divulgación científica y humor, que grabamos entre Madrid y Barcelona. Nuestros integrantes son Pablo Fernández (Químico), Chema Arcos (Bioquímico), Victor Pardo (Ingeniero Agroalimentario) y Pancho Rebollo (Derecho y Relaciones Internacionales).
Haremos un programa en directo durante el evento, de 55 minutos de duración, centrado en los trasplantes, con un formato interactivo en Twitter.

SALA λ (LAMBDA)

10:45 Boscos en moviment [CAT-ESP]

Elisabeth M.Robert, Jordi Martínez Vilalta, Linda Göbel, Mireia Banqué, Paula Bruna, Raúl Garcia Valdes, Rossella Guerrieri, Teresa Rosas Torrent, Víctor Granda García

A partir d’una recopilació de records personals de gent d’arreu del món hem creat una sèrie de peces per exposar-les en públic i crear petites històries. Cada història tindrà com a fil conductor la vivència o record d’una persona amb un bosc que, amb l’ajuda de les eines de què disposa la ciència, transportarem al futur per intentar preveure com seran els boscos d’aquí a uns anys. Canviaran els boscos que coneixem avui dia?

12:00 Demències: més enllà de l’Alzheimer [CAT]

Anna Planas i Roca, Lorena Grau Guinea

Les demències són moltes més que la malaltia d’Alzheimer, i en aquest taller coneixereu les altres demències menys prevalent (freqüents) però igual d’impactants per a les famílies i la pròpia persona que pateix la malaltia. Començarem fent una petita explicació de les funcions cognitives i, tot seguit, us distribuirem en grups de 4-5 persones i rebreu un cas per desxifrar. Primer haureu d’identificar quines funcions cognitives són les afectades i, després, quines característiques amb una de les tres descripcions de demència que us facilitarem. En acabat, posarem en comú els resultats, definirem una mica millor cadascuna de les demències presentades i resoldrem dubtes.

16:00 El tamaño importa: lecciones de la mosca de la fruta [ESP]

Daniela Ferreira, Muriel Arimon

El taller consiste en una pequeña introducción teórica sobre la mosca de la fruta y su importancia en biomedicina, seguida de visualización de las moscas y sus marcadores genéticos importantes para los trabajos de investigación.

17:15 Ciència s’escriu amb C de Còmic [CAT-ESP]

Jesús Sánchez, Miriam Rivera

El còmic pot ser una gran eina de divulgació científica, rigorosa i divertida, amb què transmetre conceptes complexos i despertar l’interès per la ciència. Nombrosos estudis indiquen que els còmica faciliten l’aprenentatge de la ciència, n’augmenten l’interès i promouen el debat, l’esperit crític, l’engagement i l’empatia.

Al taller “Ciencia se escribe con C de Cómic”, Jesús Sánchez (www.alympphslife.com) i Miriam Rivera (miriamriig.com), especialitzats en la matèria, us mostraran el potencial del còmic com a mitjà divulgatiu i us introduiran en aquest món amb algunes indicacions, exemples i recursos gràfics. Què ha de tenir un bon guió? Com podem dibuixar expressions més enllà del típic smiley?

La teoria no ho és tot, i és per això que la posareu en pràctica creant el vostre propi esborrany de còmic científic. El podreu fer de forma individual o en petits grups. Disposareu de materials de recolzament preparats especialment per a la tasca i, òbviament, de l’ajuda dels dibuixants.

Serà un taller intens i ple de vinyetes!

SALA ÀGORA

18:30 Mars 2018: L’alba d’una nova era [CAT]

Miquel Sureda

Els assistents es convertiran en els passatgers de la MARS 2018, la primera missió tripulada al planeta vermell. Durant les diferents etapes caldrà superar els reptes amb l’ajuda de tots els que siguin a la sala. Només la ciència i la creativitat ens permetran acabar amb èxit aquesta extraordinària aventura.

Fases de la missió:

  1. Llançament del coet.
  2. Creuer en òrbita de la inserció marciana (MOI), durant el qual es detectarà una tempesta solar que ha ejectat una gran quantitat de radiació i partícules energètiques en rumb de col·lisió amb la nostra nau. 
  3. Aterratge a Mart.
  4. Primers passos pel planeta vermell.

En cada etapa es planteja un problema i el públic ha de col·laborar activament en la resolució, ja sigui votant què fer (tots) o pujant a l’escenari (voluntaris). Cada etapa se centra en un experiment per exemplificar el problema i la solució. 

Un espectacle per sorprendre, inspirar i despertar vocacions gràcies a la seva atmosfera immersiva, els seus espectaculars experiments en viu i la interacció amb el públic.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *